Идва сезонът на градушките. На изток от Плевен до Черно море и на север от Стара планина тази година пилотно ще се приложи план за градозащита със самолетен способ. Това припомни инж. Ваньо Славеев, директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките, за БНР.

Включват градозащитата на 26 април

В момента тече процедура за избор на изпълнител. За успешното прилагане на плана е важно първо да се мине през добра подготовка на пилотите, уточни Славеев.

Ваньо Славеев: „Поне 3-4 месеца ще се извършва тази дейност със самолети. Идеята е първоначално дейността да се извършва от чужди пилоти, да има наши, които да се обучават и в бъдеще да се прави или от българска фирма, или от самата агенция.“

Изпълнителната агенция за борба с градушките разполага с над 18 хиляди ракети. За миналата година са били използвани 10 842 ракети в 1241 уязвими клетки. 

Експерти: Поне 15 пъти по-ефективно са били защитени земеделските площи, в които е била използвана техниката за борба с градушките.

Бюджетът на агенцията е около 21 млн. лв., като от тях 10 млн. лв. са за ракети, 9 млн. лв. - за персонал, и 2 млн. лв. - за издръжка.

Ваньо Славеев: „Заради пресечения терен у нас са необходими повече радари за наблюдение и регистриране на предстоящите градушки. Информацията за опасност постъпва около 15 минути преди валежа и това време е достатъчно на специалистите, за да реагират."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери подхождат резервирано към компенсационния фонд за градушките

Защо фермерите спряха Закона за борба с градушките?

След градушките: Стопани търсят обезщетения за хиляди декари