Градушките през май са унищожили ниви с ечемик, пъпеши, дини, зеле, пшеница, слънчоглед и винени лозя в общините Сливен и Нова Загора.

Градушки са унищожили 94 хил. декара

Общо 600 декара са напълно пропадналите площи в Сливенско, съобщи пред БТА Виолета Иванова, главен експерт в Областната дирекция „Земеделие“.

Силни градушки са паднали на 16 и 31 май в общините Нова Загора и Сливен. Земеделските стопани са подали общо 63 заявления за площ 42 427 декара култури

Комисии са направили огледи на място и са установили, че напълно са унищожени 600 декара и те се намират в община Нова Загора. Пропадналите култури са пшеница, ечемик, пъпеши, дини, зеле, слънчоглед и лозя. 

Частично засегнати са 35 600 декара насаждения в Нова Загора, а в Сливен – 5 020 декара. От Областната дирекция „Земеделие“ в Сливен са изпратили информацията за пораженията в Министерството на земеделието.

Размерът на обезщетенията ще бъде определен въз основа на това каква културата е унищожена и на какъв етап от развитието й се е случило природното бедствие. По-голяма ще бъде сумата за стопаните, които имат застраховки.