По данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) броят на засегнатите от болестта Син език ферми в страната е близо 300. Оперативната информация на агенцията отчита около 700 умрели животни, заболели – между 2 000 и 3 000 в близо 300 стопанства в 203 населени места от 17 области.

 

Според животновъди, обаче, броят на заболелите животни и на заразените ферми е значително по-голям. На този етап опасенията са, че предвидените за компенсация пари 450 хиляди лева няма да стигнат за обезщетяване на фермерите за умрели животни.

 

Животновъдите са притеснени, че болестта вече е епидемия и измират цели стада. От БАБХ пък твърдят, че от съсъдни на България държави като Турция и Гърция крият информация за размера на заболяването на тяхна територия.

 

Фермерите са категорични, че МЗХ трябва да обяви точни и ясни решения за справяне със ситуацията. Днес служебният министър на земеделието Васил Грудев ще се срещне с фермери от Сливенска област.

 

Междувременно и в Сливен, и в Бургас за днес са свикани поредни спешни заседания на областните епизоотични комисии във връзка с неконтролируемото разрастване на заболяването и паниката сред животновъдния сектор.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!