По думите на анализатори от Rabobank спадът в производството на свинско месо в Китай ще провокира внос на говеждо месо, пише PigUA.info.

Украйна на път да ограничи вноса на свинско месо от ЕС

Бъдещото разпространение на африканската чума по свинете (АЧС) в Китай ще повлияе на световния пазар на говеждо месо през следващите месеци, смята Ангус Гидли-Байърд, старши анализатор в Rabobank.

В началото на декември броят на регистрираните случаи на АЧС в Китай е достигнал 84 в 21 провинции. Повечето огнища са в неголеми стопанства. Сред тях обаче има и няколко големи ферми. Отчитайки обема на производство и фрагментарната структура, за Китай ще бъде трудна задача да бъде контролирано разпространението на болестта през 2019 г.

Очаква се, че потреблението на свинско месо ще намалее, което ще доведе до ръст на потреблението и вноса на други животински протеини, включително яйца, птици, говеждо месо, агнешко и морски продукти, пояснява анализаторът.

Свинското месо е най-консумираното в Китай. В последно време на пазара се появиха нови тенденции, в това число по-високо ниво на потребление на говеждо месо в големите градове, намиращи се в пострадалите провинции.

Макар говеждото месо да не е основна алтернатива на свинското месо, дефицитът на доставките на свинско в Китай ще увеличи потреблението на това месо. Отчитайки ситуацията с АЧС, може да се очаква повишено търсене на говеждо месо през близките месеци.