Когато пътната полицайка Лайма Юсас размахва палката пред шофьори в нарушение и командва своите близо 30 подчинени, едва ли предполага, че един ден ще отглежда прасета, овце и крави. Никой от семейството й не е фермер – майка й е аптекар, баща й – ветеринар, а брат й – лекар.



Но след 34 години в пътната полиция на Литва, Лайма решава да се пенсионира и да се включи в семейния бизнес на съпруга си Албертас. Като награда за добра полицейска служба Лайма получава боен пистолет, който сега пази в кутия в къщата край семейната ферма в село Пуня, община Алитаус.

“Тя се занимава с прасетата, гъските и другите животни, аз съм поел кравефермата”, казва съпругът Албертас Юсас, който пък преди да се заеме с животновъдство е бил кмет на община Алитаус (до 2005 г.), както и председател на регионалния Сюъз на фермерите в Алитаус.

Въпреки кариерата си, Албертас  от рано е изкушен да се занимава с животновъдство, тъй като това е бил основният поминък на неговите родители.
 


Той създава малка по размери ферма още в далечната 1975 г., като в същото време работи в колхоз като специалист по доброто състояние на животните. 14 години по-късно неговите родители успяват да си върнат от държавата 30 хектара земя и Албертас решава да отвори своя собствена, по-голяма ферма.

Немско оборудване за фермата по проект на ЕС
В началото той отглежда различни животни – прасета, млечни и месодайни крави. През 1999 г. решава да се съсредоточи само върху отглеждането на млечни крави. По проект, финансиран от Европейския съюз, Андреас успява да закупи германско оборудване за фермата.

Днес 57-годишният Андреас и семейството му обработват 185 хектара собствена и наета земя, от които 65 хектара е тяхна. Върху земята Юсас отглеждат култури за зимен фураж на животните – царевица, зърно,  115 хектара са пасища. Субсидиите, които семейството получава за земята от държавата и европейските фондове, е по 200 литаса (57,14 евро) на хектар годишно.

Кооператив изкупува млякото на фермата на добри цени
В момента семейството притежава 200 крави, от които 140 са за млеконадой. Местата за доене са 14, като издояването на всяка крава отнема два часа по два пъти на ден. Цялото количество мляко – около 1800 литра дневно, се изкупува от местния кооператив Пиенас, който освен че плаща по 200 литаса (0,37 евро) за литър, поема и разноските по изкупуването.

В този кооператив членуват 220 ферми, а оборотът му за миналата година е 40 млн. евро.

“Това, че участваме в кооператив, е много добро решение за нас, тъй като изкупните цени са достатъчно добри. Ако работим поотделно, монополистите ни извиват ръцете и изкупуват млякото на много по-ниска цена”, казва Андреас.
 


От скоро в семейната ферма помага и един тримата наследници на Юсас. Докато едното им дете се занимава с интериорен дизайн, а другото е полицай, третото  – Гинтерас, който учи икономика, помага на родителите си за отглеждането на кравите.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!