Биопроизводители връчиха днес декларация на министър Мирослав Найденов по повод проблемите с усвояването на европейските пари за агроекология.

 

" Земеделските производители не желаят да преминат към биологично земеделие. Затова България има проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който прие декларацията на биопроизводителите, събрали се днес пред МЗХ в подкрепа на по-зелена бъдеща Обща селскостопанска политика (ОСП).

 

"По ос 2 на ПРСР „Агроекология“ няма необработени проекти и няма вина администрацията. „Земеделците не искат да преминават към биологично стопанство, тъй като имат ангажимент да го поддържат в рамките на 5 години“, заяви министърът.

 

Точно в тази сфера може да има загуба на пари, защото бюджета е 300 млн. лв., за които никой не кандидатства. Всички искат да купуват машини по 121 мярка или да стават млади фермери. Общините също усвояват средствата.

 

" При предишното правителство са усвоени 0 лв. по агроекология. Едва при нашето правителство започнаха да се усвояват средствата. През 2009 г. – 2 млн. лв., 2010 г. – 14 млн. лв. и 2011 г. – 18 млн. лв., заяви Найденов. Министъра посочи още , че се водят разговори с Европейската комисия за прехвърляне на средства или други финансови мерки. Диалогът се води още от юни, допълни той.

 

" Очакваме диалог с МЗХ, заяви Албена Симеонова биопроизводител и член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти”. "Още 400 милиона евро само в България не са усвоени за агроекология и е нужен наистина гъвкав подход. Те трябва да бъдат усвоени до края на 2013 година, но в момента ни се предлагат неправилни подходи. Ние имаме предложение как да стане, очакваме диалог с МЗХ.

 

Дайте тези пари на биоземеделците да си направят преработвателни предприятия, не се опитвайте да ги върнете или да ги прехвърлите в друга мярка. Има време – нотификация се прави за около 6 месеца. Министерството иска просто да похарчи тези пари по някакъв начин, а ние настояваме те да бъдат дадени на биоземеделците за производство и преработка на биохрани, заяви Симеонова пред Фермер.БГ.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!