Биопроизводители от всички региони на България се събраха през уикенда, за да отбележат заедно Трифон Зарезан. Те участваха в ритуалното зарязване на биолозе край никополското село Любеново. Организатор на празника е Фондация за околна среда и земеделие.

 

 

Ритуалът се проведе на лозе, стопанисвано от единствения биолозар в Северна България - Албена Симеонова. Представители на местната държавната власт поздравиха любеновските лозари, е кметът на Никопол Емил Бебенов пожела здрава и плодородна лозарска година. След тържествен водосвет местният свещеник първи заряза благослови лозето.

 

 

Албена Симеонова приветства гостите, сред които беше и екипът на международен проект за биогаз. Така в ритуала се включи и ръководителят на проекта Волфганг Бааске. Част от церемонията включваше и избора на нов Цар на лозето. След този ритуал всички заедно изрекоха Клетвата на лозаря. Празникът завърши по стар български обичай с трапеза, на която всички присъстващи имаха възможност да се насладят на местни биовина и биохрани, произведени от членове на Българска асоциация „Биопродукти“.

 

 

 

 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!