От няколко години всичко това, което искаме, ни се отнема. 
 
 
Така и не се намери някой в министерството, който да е хващал мотика или да се е качвал на трактор. Те не знаят какво точно работим, кои са фалшивите и истинските производителите, каза Недко Недков за Фермер.БГ.
 
По думите му проблемите в биосектора са на всяка крачка. За пример той прави съпоставка в използваните препрати. Биостопаните плащат по 800 лв. за литър, а аналогът му при конвенционално производство е максимум 30 лв., пресмята Недков. 
 
„Освен това борбата с неприятели и болести е многократно по-сложна. При нас всичко е с по-големи трудности. А субсидиите, които ни се изплащаха доскоро, въпреки че не бяха достатъчни, донякъде покриваха загубите ни“, допълва биоземеделецът. 
 
Друг проблем според него е чуваемостта в министерството на земеделието за Наредба 5. „Там са се наредили хора, които си нямат никаква представа какви проблеми имаме ние в сектора“, възмущава се Недков, който отглежда овощни градини на 700 дка.
 
Миналата седмица се проведе протест на производителите от сектора. Те настояваха за оставка на министър Румен Порожанов, промяна в Наредба № 5 за биологичното производство, намаляване на административните и финансови тежести, а също и осигуряване на субсидии за екологичните ферми. Релно до одставка не се стигна, а ден по-късно от министерството пуснаха документ, с който канеха недоволните земеделци на поредните разговори по оформянето на Наредба №5. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!