След като в петък Диан Бонев изпрати официалните гости от земеделското министерство, които посетиха градини с насаждения в района на новозагорското село Еленово, в зеленчуковото му поле отново кипи работа. Започна ваденето на кромидия лук, който фермерът отглежда на площ от 170 дка.

Министерството: Плащаме мярка Covid-19 до 15 октомври

Бонев бърза да извади лука, понеже проливните дъждове са овлажнили много почвата и голяма част от чесъна е изгнил. Очаква, че лукът ще издържи и реколтата от него ще е добра. Първите партиди от българския кромид лук на Бонев ще заминат за местните търговски вериги.

Диан Бонев: "Другата седмица започваме работа с местни търговски вериги за доставки на лук. Българският кромид е традиционен, отличава се с издръжливост и високи вкусови качества. Вносният е разреден с повече вода и няма тези свойства, включително лечебни както родния лук. Цените тази година са малко по-ниски, около 0,60 - 0,70 лв., но още нямаме договорена цена. Пазарът другата седмица ще покаже как ще тръгне."

Нямаме хладилен транспорт, ще правим ежедневни доставки, разказва фермерът.

По думите му хладилният транспорт бе един от належащите проблеми, изложени от фермерите пред зам.-министър Вергиния Кръстева. Стопаните настояват за помощ от държавата в закупуването на хладилни превозни средства, с които да извозват продукцията си до търговските вериги. Това би увеличило броя на фермерите, отговарящи на изискванията на магазинната мрежа.

Диан Бонев: "Настояваме за поне 50 % финансиране на стопаните за хладилен транспорт. Това ще помогне не само на земеделието, а и на сектора за горивата, застрахователни дружества, дори повече данъци. Стимулирането на стопаните в тази посока ще доведе до добро обращение на парични средства и повишаване на стандарта на земеделието. Получихме отговор, че това е коментирано във ведомството, но не е възможно на този етап заради липсата на финансов ресурс за такова направление."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

В официалното прессъобщение до медиите от аграрното ведомство посочиха като основни теми на разговора във фермата на Бонев мярка COVID-19 и защитата от градушки. По думите на Бонев на срещата са присъствали производители от района на Пазарджик, Велико Търново, Сливен, Хасково. Той потвърди, че повечето зеленчукопроизводители на открито и овощарите наистина предпочитат подпомагането да е на декар.

Ставка на продукция е добра само за оранжерийното производство. За тези, които произвеждат салати, защото един айсберг е лев и нещо, нормално е те да искат на бройка. Ние сме на мнение, че ако за всички е на един принцип, по-добре субсидията да е на декар", коментира домакинът на срещата.

Освен кризисната мярка COVID-19 земеделците са повдигнали въпроси за намаляване или отпадане на ДДС за селскостопанска продукция, което значително ще облекчи фермерите. Отговорът на министерството е, че на този етап това не е приложимо, тъй като решенията са в ресора на финансовия министър.

Останах с впечатлението, че като цяло министерството има желание, но може би е с вързани ръце откъм финансови възможности, сподели Бонев.

Стопанинът назова срещата между фермери и ведомство като нужна за добрия диалог и взаимно разбиране, но подчерта, че редица от наболелите в сектора въпроси и проблеми остават без отговор и решение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Танева: Проверяваме зеленчуците на 100%

Проверки за обвързана подкрепа: Стопаните плащат за капризите на времето

Времето за пръскания – крайъгълният камък в Наредба 13