Юли започва с наднормени топлинни условия за развитието на земеделските култури, сочи прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Агрометеорология: Изпращаме юни със слънце, посрещаме юли с дъжд

Синоптиците предупреждават, че в най-горещите дни от юли, с максимални температури до 38-39 градуса, ще се повиши рискът от пожари при прибиране на зърнената реколта.

В началото на месеца в по-голямата част от страната, с изключение на крайните северозападни и югозападни райони, за вегетацията на пролетните култури ще има добри почвени влагозапаси в 50 см и 100 см слой (над 75-80%). Това е в резултат на падналите значителни, наднормени, юнски валежи.

През първото десетдневие при царевицата ще протичат различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляванеПри слънчогледа в полските райони ще преобладава фаза цъфтеж, а при посевите във високите полета – формиране на съцветие. При зърнено-бобовите култури ще се образуват бобове.

През второто и началото на третото десетдневие температурите ще са около и над нормата. Развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове.

В средата на месеца се очакват чести валежи, които ще се отразят благоприятно на намиращите се в репродуктивен стадий от развитието си пролетни култури.

В началото на третото десетдневие на юли част от ранните хибриди царевица в полските райони ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича формиране и наливане на семената. В края на месеца при засетите в агротехнически срок посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони ще се наблюдава начало на фаза узряване.

През последната седмица на юли се очаква относително сухо, топло и горещо време, което ще налага подходящ поливен режим при късните хибриди царевица и зеленчуковите култури от късното полско производство.

Метеорологичните условия през този период ще ограничат развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури и овошките, оидиума по лозите.

През юли при овощните култури не трябва да се подценяват растителнозащитните пръскания срещу второто поколение на плодовите червеи, листните въшки и акарите. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има през повечето дни от първото и третото десетдневие, и то през по-хладните часове на деня.
 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.