Предходното ръководство на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е предприело никакви действия за получаване на нова нотификация на държавните помощи за българското земеделие, стана ясно на пресконференция във ведомството.
 
В края на тази година всички държавни помощи ще бъдат окончателно спрени. Досега е нотифицирана само една държавна помощ – тази за литър качествено мляко, съобщи зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Процедурата по получаване на нова нотификация трае между три и шест месеца обикновено.
 
„Ако останем без помощи, българските земеделски производители ще трябва да разчитат само на преките плащания на площ”, каза Димитров. Само 10 % от животновъдите у нас обаче имат земи, а останалите няма да могат да разчитат на помощи от държавата.
Новото ръководство на земеделското министерство ще използва излезли в началото на тази година нови регламенти на ЕК, с които се дава възможност за решаване на проблема. Изминалите шест месеца са били напълно пропилени от старото ръководство на МЗХ, каза зам.-министърът.
 
 снимка: Село.БГ