Иновативни решения за есенна кампания 2015 представи Байер КропСайанс България. Под това мото премина семинарът на компанията, който събра водещи земеделски производители в Стара Загора. 
 
Акцент на работната среща беше поставен на най-новите хибриди семена маслодайна рапица на Байер КропСайанс. В момента вече разполагаме с нашите най-нови хибриди, нашата най-нова селекция, която показва много добри характеристики в различните региони на страната. За пример мога да дам Багира, Брентано, Пънчер, като имаме и нашия най-нов Клиърфилд хибрид, а именно Елмер, съобщи Ивелин Тончев, Мениджър Техническо развитие и регистрационна дейност, Байер КропСайанс България.




Багира е средно ранен хибрид, който показва стабилни добиви в различни региони на страната. Брентано е в средната група на зрялост с малко по-късен цъфтеж. Средно късният Пънчер е с много висока устойчивост на фома и отлична пластичност, а Джъмпер е хибридът за високи добиви с добра устойчивост на полягане. Новият средно ранен клиърфилд хибрид Елмер има отлична пластичност и се характеризира с ранно изтеглен цъфтеж.
 
Кои са предимствата на рапицата от Байер, сподели Ивелин Тончев: Нашите хибриди се отличават с няколко основни характеристики, които ги правят толкова успешни. На първо място те са изключително пластични като генетика и показват много добри и стабилни добиви в различни региони на страната. Другото, с което се отличават нашите хибриди е, че те имат много добър старт, много добър хабитус, много добро развитие на растенията още през есента,  успешно презимуват и така продължават и напролет. 
 
Хибридите на Байер имат много хубаво разстлана розетка, поради което листата не се пречупват от евентуални снегове и напролет продължават директно от там, където са стигнали.
 
Догодина Байер ще предложи и нова селекция хибриди от линията Invigor. Те са селектирани, като е използван  канадския опит и поради това се отличават с невероятен потенциал за добив в условията на България. Селекцията ще бъде изцяло конвенционална, а не ГМО, каквато е в САЩ и Канада.

 
Байер КропСайанс представи и Тилмор – най-новият фунгицид с растежно регулаторен ефект за рапица, който вече е на пазара. Може да се прилага през есента 80 – 100 мл при 5-8 лист, както и през пролетта в началото на вегетацията. 
 
Това, което отличава Тилмор от досега добре познатия Фоликур, е добавката на едно ново активно вещество -протиоконазол. Ние запазваме и надграждаме добрите качества на Фоликур и добавяме едно ново ниво на фунгицидна ефикасност, специално срещу фома, обясни Ивелин Тончев.
 
От Байер акцентираха и на иновациите в обеззаразителите на семена пшеница и ечемик със звездния си продукт Юнта Куатро. Юнта Куатро е едно изключително решение за това, защото съчетава в себе си, както два много добри фунгицида, които контролират перфектно кореновото гниене + останалите стандартни коренови болести и ленточна болест, така съчетава и два инсектицида, които дават много предимства в днешната предизвикателна среда на производство в България, обясни Жечо Мурзов, Мениджър Продажби в Байер КропСайанс България.
 
Тази година ще бъде много благоприятна за развитие на листните въшки при пшеница и ечемик и от тази гледна точка Юнта Кутро би била перфектното решение за този проблем, като ще имаме както много дълготрайна защита, така и защита още от самото поникване на растенията. Интересното по отношение на Юнта Куатро е, че той контролира много добре и житни мухи, освен това има много добро действие срещу телен червей, има действие и срещу житен бегач, уточни Жечо Мурзов.
 
Юнта Куатро имам много добър ефект. Миналата година го използвах само в ечемика, тази година ще го използвам и в половината от посевите с пшеницата. Имаше много добър ефект – гарниран посев, нямаше нападения от листни въшки и съм много доволен, сподели зърнопроизводителят от Карнобат Теодор Иванов.
 
От Байер не пропуснаха да представят и вече познатия продукт за обеззаразяване Ламадор, който освен видовете кореново гниене, контролира перфектно и видовете главни, а също така при ечемика много добро действие има и по отношение на ленточната болест. 
 
Какви резултати дава Ламадор в практиката, сподели Нели Стойкова, зърнопроизводител от Карнобат: Ламадор ни дава една сигурност в продукцията, която получаваме, още от самото засяване на семената. Семената получават и кълняема енергия, самите растения излизат по-добре.
 
Новото предложение при обеззаразителите на Байер е Раксил Стар, специално създаден за ечемик. Предпазва културата от ленточна болест, мрежовидни петна, контролира видовете главни.
 
Иновации и през есента на 2015 г! Моите колеги представиха нови и силни продукти, които предлагаме едва от месец и половина, като Рексил Стар и, разбира се, тепърва продължаваме напред, за да покоряваме нови хоризонти в българското земеделие. Един световен лидер в селекцията на семена рапица – все още непознат в Европа и България, но със сериозните амбиции да постига лидерки позиции, защото има всички предпоставки за това, каза в заключение Ралица Янакиева, Мениджър на Байер КропСайанс за България. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!