Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с които да се даде предимство на животновъдите при отдаването под наем на общински и държавни земи, може да се приемат от ЕК като нерегламентирана държавна помощ. Това коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air Борислав Петков, председател Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).
[news]

Животновъдството като сектор трябва да бъде подпомагано, въпросът е дали това действие няма да се приеме от ЕК като нерегламентирана държавна помощ. Подобно подпомагане можеше да бъде направено по друг начин, с широк диалог, за да не сме уязвими пред ЕК”, посочи Борислав Петков.

Фермер.БГ припомня, че предложеният законопроект предвижда основно изменения в реда и условията за отдаване под наем на пасища и мери от държавния и от общинския поземлени фондове.
Многобройни сигнали от собственици на пасищни животни са постъпили в МЗХ, относно невъзможността да наемат пасища и мери в населеното им място, както от общинския, така и от държавния поземлен фонд, тъй като на търговете участват земеделски производители от цялата страна и онези от тях, които са предложили най-висока тръжна цена, дори да не притежават пасищни животни, печелят всички мери и пасища в населеното място и лишават местните жители от възможността да пашуват животните си на тази територия.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!