С началото на 2011 г. , ветеринарните лекари нямат право да издават документи за инфекциозни болести по животните, съобщиха от Българския ветеринарен съюз (БВС).

 

След проведена среща на ръководството на БВС със зам.- министъра на земеделието и храните Цветан Димитров станало ясно, че държаватае поискала отсрочка за сключването на индивидуалните договори с ветеринарните лекари. Именно затова от 1 януари 2011 година, трябва да спре или да се извършва незаконно транспорта на животни,заявяват в писмо до медиите от браншовата организация.

 

Държавните ветеринарно-медицински служби не са сключили индивидуални договори с практикуващите лекари. Това на практика означава, че те нямат право да издават ветеринарни свидетелства за превоз на животни, освен това лекарите не са задължени да осъществяват надзор и профилактика.

 

От съюза на ветеринарите припомнят, че индивидуалните договори на държавата със специалистите е трябвало да бъдат сключени до края на септември по силата на сключено споразумение между министъра на храните Мирослав Найденов и Българския ветеринарен съюз.  В него ведомството се е ангажирало да осигури своевременно условия за работа на лекарите и да ги включи, като активен партньор при подготвяне на законодателни промени.

 

Оказва се, че единственото направено по споразумението е изплащането на закъснели с месеци средства за профилактични прегледи и ваксинации, поясняват от БВС.

За пореден път ветеринарните лекари са поставени в ситуация да не знаят какви са и имат ли изобщо задължения към фермерите от първи януари. Това от друга страна ги притиска да не бъдат лоялни към други организации и обществени слоеве, но не по тяхна вина.

Именно затова предварително съобщаваме, че спирането на работата от първи януари се дължи на нежелание или неосъзнати последици от страна на МЗХ, а не на приумица на съсловната организация. Защото при издаването на ветеринарни свидетелства например, без индивидуални договори, ветеринарните лекари ще носят включително наказателна отговорност, заявяват от БВС.

 

Блокирането на работата със сигурност ще създаде проблеми на производители и преработватели на храни от животински произход, а също и възможност за разпространение на болести поради липса на надзор, особено ако ситуацията не бъде разрешена и след първата работна седмица на 2011 година, казват още от ветеринарния съюз.