Нашият десетрамков кошер е снабден със система за сигурност и съвкупност от приспособления, които трябва да има един кошер, за да бъде по-лесно обслужван, каза Велина Иванова за Фермер.БГ.
 
С това изделие вчера тя и съпругът и Борис Иванов спечелиха симпатиите на журито на международното изложение в Плевен и отнесоха почетната статуетка. По думите на Иванова кошерът представлява най-голяма инвестиция за тяхната фирма. В него има много екстри, част от които са поместени в едно задно чекмедже за по-лесно и по-бързо обслужване на по-голям брой кошери. Той включва още прашецоуловител, вградени хранилки и система за сигурност на принципа на механично заключване.
 
Отделните елементи на кошера са изпълнени от подходящи за тяхната функция материали. Хранилките са от пластмаса, която е годна за хранителни цели и много лесно би могла да бъде измита и дезинфекцирана. Стабилен е, защото е направен от бетонни фундаменти. Използвани са алуминиеви профили, които го укрепват и биха го направили по-дълго време здрав.
 
 
Друг хит на изложението в Плевен е разпечатваща вилица, която действа на принципа на обратната тяга. Тя позволява да се работи двойно по-бързо. Освен това е лека и ергономична, допълва Иванова.
 
Към пчеларството тя и нейният екип се насочват съвсем случайно. Проблемите, които тогава техен приятел пчелар им споделя преди години, ги провокира да направят изделията, които представят в момента. Изминалите три години са им били необходими чисто конструктивно – от замислянето и проектирането през създаването на прототип и минаването през тестови период. 
 
В пчеларството сме нови, но ползваме опита на фирма с 25-годишна история, която създава изделия за електросектора, обяснява Иванова. В средата на миналата година са представили продуктите си за пчелари за първи път. През тази зима са ги презентирали пред голяма част от пчеларските дружества. Предстои им участие на изложението „Пчеломания“ от 7 до 9 март в Добрич.
 
В момента нямат изградена партньорска дистрибуторска мрежа. На изложението в Плевен вече имат няколко уговорки и идеята им е постепенно да бъдат достъпни в пчеларските магазини. Интерес са проявили също търговци и производители на пчеларски инвентар от Сърбия, Македония, Гърция. 
 
Иванова е убедена, че нейните изделия първо трябва да минат изпитанието на местните пазари. Едва след като тук получат отзивите или корективите, ако има такива, те ще излязат на международния пазар сигурни и уверени, че разчитат на подкрепата на родната пчеларска общност. 
 
В момента пловдивската фирма подготвя прототипите на две нови изделия, на които им предстои влизане в тестов период. Също така се работи върху подвижен вариант на иновативния кошер, тъй като в момента той е за стационарно пчеларство. Има и други изделия, които са на ниво чертежи.
 
 
Освен голямата награда, която отиде при Борис и Велина Иванови от „Био иновации“ ООД (Пловдив), организаторите на международното изложение „Пчеларство-Плевен 2019“ отличиха победители и в още няколко категории.
 
Подгласници на големия победител са „Екстрактфарма“ (София) и ИНЖ Костинброд и „Графуер“ ООД за нова технология, както и „Примавет София“ ООД и отново „Екстрактфарма“ (София) за нов продукт.
 
В категория „Опаковка и етикет“ награди получиха „Зет 1“ ООД (Варна) и „Екосити“ ЕООД (Радомир), а за „Нов производ на пчелен продукт“ – отново „Зет 1“ ООД (Варна), Пчеларска ферма „Илиеви“ (Плевен) и Мед и пчелни продукти „Балчеви“ (Пловдив).
 
Призът за „Инвестиция на годината“ отиде при „Вечни пчели“ ООД (Стара Загора), а за „Най-атрактивно представяне“ – при Любомир Богданов (Плевен) и магазин „Пчелар“ (Брашов, Румъния). Като „Най-проспериращ млад пчелар“ беше оценена една дама – Стела Антова от с. Старопатица, област Видин.