Възможностите за увеличение на аграрния стокообмен между България и Румъния бяха обсъдени на среща в Русе между посланика на Румъния в България Н. Пр. Антон Пъкурецу и областния управител на област Русе Венцислав Калчев. Двамата обсъдиха общите инициативи, които могат да бъдат подкрепени от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България и по Дунавската стратегия.

 

3 млрд. евро стокообменът между България и Румъния към момента, което е значително увеличение в сравнение с търговския обмен отпреди 5 години, когато той е бил малко над 300 млн. евро. Аграрният сектор е основният с потенциал за развитие. Калчев е информирал посланика за подписаното споразумение между Област Русе и Окръжен съвет Гюргево и за установените работни контакти на различни нива.

 

Калчев сподели, че продължава добрата работа на Съвместната българо-румънска работна земеделска група. В разговорите са били обсъдени възможностите за изграждане на съвместно тържище за селскостопански продукти на територията на Русе.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!