Над 3700 са биологичните производители в България през 2013 г. Това сочат предварителните данни на Министерство на земеделието и храните, които съобщи на изложението Зелена седмица в Берлин Диана Трифонова, началник отдел „Биологично земеделие“ в МЗХ, предаде Фермер.БГ.

В последните години биологичното земеделие е един от секторите в България, които се развиват с много бързи темпове и се увеличават земеделските производители и площите за биопроизводство. Размерът на площите за биологични продукти вече надхвърля 79 хил. хка.
[news]
Сертифицираните екологично чисти площи, от които се събират диворастящи плодове, билки и гъби са повече от 615 хил. хка.

В сравнение с 2009 г., когато влиза в сила новото законодателство за биологичното земеделие, сега броят на биопроизводителите е нарастнал 8 пъти, а на площите 5 пъти, посочи Диана Трифонова.

По биологичен начин се отглеждат домати и краставици, а през последните години се наблюдава и отглеждане по биологичен начин на артишок , голям е и интересът към отглеждане на биологични ягоди в България като заетите площи са над 110 хка. В последните две години все по-често се произвежда и биологично вино.

В био животновъдство се отглеждат говеда, овце, кози, от които се произвежда биологично прясно и кисело мляко, както и краве, овче и козе биосирене и кашкавал.

Най-силен акцент има при пчелните семейства. България произвежда биологичен пчелен мед с изключително добри вкусови качества. 90% от него се изнася, посочи Трифонова. 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!