Между  4,5-4,8  млн. тона добив на хлебна пшеница, произведена в България прогнозира а Световният съвет по зърното. Добрата реколта от зърно, придружена от намаляващи цени сочат прогнози на експертите малко преди началото на жътвената кампания. Цените падат вече цяла година заради огромното производство и по-малкото потребление. 
 
Говори се, че качеството не е влошено, нямало е сътресения както и в Черноморския регион, така и България, така и в Румъния, така и в Турция. Очакват се големи реколти, така че няма фактор, който да вдигне цената, посочва Антонина Белопитова от Стоковата борса, цитирана от БНР. Експертът прогнозират задържането на цените около сегашните от 300 лв. за тон.
[news]
Изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов, допълни, че на пазара влияят и други фактори, освен цената на основната суровина, но радостната новина за всички потребители е, че цените на основните суровини падат.
 
За една година в България цената на пшеницата е паднала с 12%. Подобна е и тенденцията при царевицата – 290 лв. за тон, без ДДС, при 14 на сто намаление за една година. Единствено рапицата и слънчогледът регистрират по-високи цени, което се дължи на по-малко засетите площи в световен мащаб. Рапичното семе се търгува срещу 720 лв. за тон у нас – с 5% по-скъпо, отколкото през миналата година по същото време, а слънчогледовото – между 630-670 лв. за тон – около миналогодишните нива.
 
Суровото олио на международните борси следва цената на суровината и ще върви нагоре след слабото колебание с около 2% по-малко през последната година. В България тенденцията е вече отчетлива и бутилката от литър стигна лев и 70, без ДДС, на едро. Стабилна тенденция надолу обаче бележи цената на захарта. У нас в момента се търгува за около лев, но поевтиняването е с 15 на сто. Васил Симов коментира, че досега не е имало толкова изразена тенденция за намаляване на цената в разстояние на 1 година, тъй като при захарта обикновено се забелязват флуктуации. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!