България ще поиска между 50 и 75% от държавните разходи за справяне със заразния нодуларен дерматит, да бъдат възстановени от ЕК. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след откриването на конференция с министри от ЕС у нас, предаде 24 часа.

 

Аграрният министър припомни, че още на втората седмица българското правителство е отпуснало 15 млн. лв за заболяването, при което България се е справила най-бързо със заразата. Животните са ваксинирани, а 2800 крави са евтаназирани. Анализите показали, че 55% от огнищата са в стада с до 10 броя добитък.

 

ЕК е предоставила 470 хил. ваксини, от които 150 хил. са били за България. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис потвърди, че страната ни може да служи за пример, който другите да следват. Конференцията в резиденция “Бояна” обсъжда какви промени могат да се направят в борбата със заразния нодуларен дерматит в Европа. България предлага да отпадне допълнителната маркировка на месото от ваксинирани животни, както и да бъдат свалени ограниченията за търговия със страни, които имат еднакъв статут спрямо заболяването.