Европейската комисия прие оперативна програма на стойност 200 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие, с която България да предложи на своите малки и средни предприятия по-добър достъп до финансиране. Средствата от програмата ще се използват за банкови гаранции, благодарение на които МСП ще получат между 800 млн. и 1,2 млрд лева нови заеми.
 
Програмата е част от усилията на Комисията да насърчи страните-членки да изполват повече финансови инструменти в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове през периода 2014 - 2020г., като така постигат по-голяма ефект от европейското финансиране. Това е и целта на Инвестиционния план за Европа, който председателя Юнкер анонсира още в началото на мандата си.
 
"Тези 200 милиона лева от европейския бюджет ще отидат за банкови гаранции, за да ползват българските малки и средни предприятия заеми за общо до 1.2 милиарда лева. Парите ще им помогнат да разширят бизнеса си, да излязат на нови пазари, да наемат повече служители. Призовавам ги да бъдат активни и да използват европейското финансиране, за да постигнат по-добър живот за себе си и за хората около тях"; каза заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.
 
Заместник-председателят на комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: „Приетата днес в България инициатива за МСП ще даде тласък на стартиращи и малки предприятия от София до Варна и навсякъде другаде. Искаме държавите-членки да използват средствата на ЕС по нови и креативни начини, а България прави точно това. След Испания, Малта и България, искаме повече страни да се включат в инициативата.
 
Инициативата за МСП е съвместен финансов инструмент на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд и не изисква съфинансиране от национални или регионални средства.
 
МСП преобладават в икономиката на България и генерират 76% от работните места и 61% от добавената стойност в страната. Освен това България е сред държавите с най-голям дял на МСП, които посочват достъпа до финансиране като свое основно притеснение.
Основавайки се на успеха на България с финансовия инструмент JEREMIE за програмния период 2007—2013г., инициативата за
 
МСП предлага новаторски подход в използването на средствата на ЕС, като комбинира пари от европейските структурни и инвестиционни фондове (бившите кохезионните фондове), от програми като COSME и „Хоризонт 2020“ и заеми и гаранции от Европейската инвестиционна банка.
 
България ще пренасочи част от финансирането от ЕС, предназначено за гаранционните инструменти по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, към инициативата за МСП под формата на гаранции за банките и другите финансови институции. Тези гаранции ще покриват заеми, предоставени на МСП, за да поемат първоначалния риск в проектите. Това ще доведе до по-добри заемни условия за българските МСП, а средствата ще достигнат до много повече компании, отколкото ако бяха предоставяни под формата безвъзмездни грантове.
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!