Министерството на земеделието обмисля пренотифициране за още една година на схемата за държавна помощ „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“.

Одобряват още инвестиции за съхранение на плодове, зеленчуци и за доилна техника

Това каза земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева на годишната среща на производителите на малини и ягодоплодни в Троян. 

„Очевидно има интерес към този тип инвестиции. Ще направим преглед на схемата. Ако тя в момента е за 2019 г. и 2020 г., разсъждаваме в посока да стане допустима и за 2021 г. Респективно ще се наложи промяна на бюджета“ коментира експертът. 

Тя припомни, че тази схема в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци стартира през 2019 г. Разработена е изцяло по предложение на бранша. 

„Целта на тази подкрепа е да се подпомогнат земеделските стопани за инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първичната земеделска продукция“, обясни Кръстева. 

Бюджетът, нотифициран за две години, е в размер на 7,2 млн. лв. За 2019 г. е определен половината от този бюджет – 3,6 млн. лв. 

„Наблюдава се сериозен интерес към тази държавна помощ. Подадени са 72 броя предложения с обща стойност на инвестициите за над 11 млн. лв. Допустимата подкрепа по тази помощ е в размер на 50%. Договорени са 47 проекта в размер на 3,2 млн. лв.“, сочат данните, цитирани от зам.-министърът.

Срокът за изпълнение на инвестицията е 9 месеца. От ресорното министерство очакват до края на годината да бъдат изпълнени проектите на десетина бенефициери и да бъдат подадени заявления за изплащане на помощта.

„Според това какви проекти са подадени, накъде е насочен интересът по отношение на инвестициите, могат да бъдат променени и някои условия по схемата. Всичко това с оглед на нуждите на вас, фермерите, и това, което сте заявили, подавайки проектите“, допълни Вергиния Кръстева.