България е поискала двегодишно отлагане на въвеждането на европейските стандарти за българските производители на млечни продукти. Това съобщи БТА, като се позова на източници от Генерална дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия (ЕК).

Следващия месец българското искане ще бъде обсъдено в Постоянния комитет по въпросите на хранителната верига и здравето на животните, в който са представени всички страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Очакваме комитетът да вземе решение към средата на септември. Ако то е положително, България ще получи отсрочката. От страна на ЕК няма да има пречки за отлагане на въвеждането на стандартите, посочват от дирекцията.

Неотдавна председателят на комисията по земеделие и горите в Народното събрание Десислава Танева заяви, че в момента се водят разговори с Брюксел за удължаване на срока за въвеждане на стандартите на ЕС за българските производители на млечни продукти. Това би трябвало да стане до 1 януари 2010 г., но някои български млекопроизводители още не са готови.