Първи мостри на български продукти, които ще бъдат изложени на българския павилион във Всеобхватната трансгранична пилотна зона в Ханджоу, бяха изпратени чрез Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Над 30 български фирми са предоставили мостри на родни продукти - мед, сирене, кашкавал, вино, минерална вода, безалкохолни напитки, преработени плодове и зеленчуци, сладкарски изделия и рибни консерви, съобщиха от Центъра.
[news]

Центърът за сътрудничество бе създаден преди по-малко от година. В края на октомври 2015 във Всеобхватната трансгранична пилотна зона в Ханджоу бе открит първият български павилион, като постоянно действаща експозиция. Това е и първият павилион на страна от ЦИЕ, който се открива в Китай по линия на Центъра. Инициативата по промотиране и изпращане на български продукти е в продължение на задълбочаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост между страните от ЦИЕ и Китай.
 
Продуктите ще бъдат изложени в павилиона преди настъпването на Китайската нова година, за да може повече посетители да имат възможността да опитат българския вкус. Мострите се предоставят от производителите безвъзмездно, а Центърът организира и извършва за собствена сметка доставката им в Китай.
 
През тази година се предвижда откриването на Български павилион и в Шанхайската зона за свободна търговия. Центърът планира поне още една кампания по износ на български селскостопански продукти и всички български фирми, които до сега не са се включили в инициативата, ще могат да го направят.