Български евродепутати от различни парламентарни групи настояват за създаване на единен европейски орган за контрол върху храните и конкретно за противодействие срещу двойните стандарти при стоките в ЕС.
 
 
„Трябва да бъде създаден общ европейски орган и резултатите от проверките му да бъдат достъпни за всички потребители в интернет“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред БНТ тази сутрин. По думите му, тестовите изследвания са показали, че има данни за двоен стандарт при газирани напитки, шоколадови изделия и детски храни.
 
„300 000 евро искаме за провеждане на тестови изследвания за въвеждане на минимални стандарти при храните“, каза още той. Според него, някои компаниите ни считат за хора, които не можем да защитим интересите си.
 
Идеята за въвеждане на минимални стандарти означава, че „ако продаваш мляко в Германия и същата марка мляко в България, си длъжен да влагаш абсолютно същите съставки. Ако произвеждаш и продаваш течен шоколад, не можеш да си позволиш за хората в България, вместо какао и захар, да слагаш заместители, подсладители и консерванти", обясни евродепутата.
 
Снимка: БНТ
 
"В момента, в който докажем, че това е технически изпълнимо, ЕК да наложи минимум стандарти за определен тип продукти“, допълни той. евродепутатът.
 
Според Новаков освен че е по-ниско качеството на продукта, който се продава в България, цената му е ако не същата, то по-висока. 
"В момента компаниите използват тази ниша, че в 28 държави-членки на ЕС има 28 различни контролни органа, 28 различни законодателства и могат спокойно да се провират между тях в стандартите", констатира гостът.
 
Това е общоевропейски проблем и за да се справим с него, ни трябва общоевропейско решение. Тогава, когато има единен стандарт в целия ЕС, както и орган, който следи на европейско ниво, ние от Източна Европа ще бъдем облагодетелствани, допълни Новаков.