България ще организира среща на всички държави, засегнати от заболяването Заразен нодуларен дерматит. Това ще се случи на 8 и 9 септември. Това зави министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Министерския съвет, съобщи Фокус. Министър Танева обясни, че въпреки, че в България заболяването е овладяно, в съседните страни като Македония и Сърбия се увеличава броят на огнищата.

 

„Ние правим съвместни усилия със засегнатите страни и тези, които са в непосредствена близост до заболяването, например Румъния, да предизвикаме приемането на специално решение за областта от европейските власти, с което да бъдат облекчени рестриктивните мерки след ваксинация на съответните стада. Надяваме се в тази посока да имаме успех“, заяви земеделският министър.

 

Заедно с латвийския еврокомисар по здравеопазване Витенис Андриукайтис страната ни организира среща на европейските държави, в които нодуларният дерматит е навлязъл, на която ще бъде поканена и Израел, тъй като тя има най-много опит в битката с това заболяване.

 

„Надявам се всички страни да се обединим в посока на адекватни европейски правила и за справяне със заболяването и с ограничителните мерки за това, тъй като пряката щета са евтанизираните животни, те са малко над 2600 към днешна дата, но икономическите последици след ваксинацията са на практика рестрикциите, които фермерите ще трябва да спазват след това. Рестрикции определени много назад във времето още 1992г. заради друго заболяване - шап и са несъотносими към това заболяване", обясни Десислава Танева. 

 

Министър Танева е уверена, че след ваксинация млякото и всички млечни продукти са годни за консумация и търговия, както у нас, така и в Европа, и в трети страни.