Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош ще представи Съобщението на Комисията относно Общата селскостопанска политика към 2020 г.: "Посрещане на бъдещите предизвикателства по отношение на храните, природните ресурси и териториите". На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще присъстват министри, включително и българският Мирослав Найденов.


Предвижда се министрите да проведат първоначален обмен на мнения по Съобщението. Комисията ще представи също доклад за целесъобразността и приложимостта от представяне на законодателно предложение, с което се дава възможност на Европейския орган за безопасност на храните да събира такси, както и доклад относно системата за съвети в селското стопанство.


В областта на рибарството ще се търси политическо споразумение по предложението за регламент на Съвета за определяне на възможностите за риболов за 2011 г. и 2012 г. на някои запаси от дълбоководна риба за корабите на ЕС. Комисията ще представи информация във връзка с годишните консултации за 2011 г. между ЕС и Норвегия, след което се предвижда провеждане на дискусия.