Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) има вече и нов заместник-изпълнителен директор, след като в началото на месеца шефът на Агенцията проф. Христо Даскалов беше освободен от длъжност, а на неговото място седна Христо Вълчанов.

Решено: Дейността на БАБХ на границата е от национална сигурност

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник на Вълчанов е назначен Иван Шиков. До този момент той оглавяваше Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив.

Във визитката му е записано, че притежава богат опит в сферата на лечебната и профилактична дейност по опазване на здравето на животните. По образование е магистър по ветеринарна медицина.

Поредните рокади в Агенцията по храните започнаха след като служебното ръководство на агроминистерството освободи от длъжност предишния шеф, изтъквайки, че е нарушил изборното законодателство. Даскалов беше емблематична фигура по време на акциите на ГКПП "Капитан Андреево". Затова редица запознати, а и самият той видяха в освобождаването му реванш и връщане на стария модел на работа.

Това бе категорично отречено от земеделския министър Явор Гечев и други представители на ведомството. При последното заседание на Министерския съвет терените, на които се извършва фитосанитарната дейност на пункта, бяха обявени за обекти със значимост за националната сигурност.