Служебният кабинет определи зоните за фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево” за стратегически обекти от значение за националната сигурност. Това стана с решение на Министерския съвет за допълнение на Постановление № 181 от 2009 г.

Фермери питат: Ще бъдат ли спазени обещанията, че няма да се бавят субсидии?

В разширения вече списък с важните за националната ни сигурност обекти влизат два от имотите, предоставени за управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), намиращи се на граничния пункт.

Това следва да доведе гарантирането на определени условия, пропускателен режим и охрана на тези територии, обясни по-рано служебният земеделски министър Явор Гечев. Достъпът до обектите с такъв статут минава през проверка от Държавна агенция „Национална сигурност”. Така реално всички служители, ангажирани с фитосанитарния контрол на пункта, ще подлежат на допуск от ДАНС.

Следващата крачка на държавата във връзка с контрола на вноса през ключовата граница е свързана с изграждането на държавна лаборатория на терен. Вече стана ясно, че такава може да има най-рано след шест месеца по думите на шефа на БАБХ Христо Вълчанов.

През това време пробите от границата ще продължат да се изследват в Централната лаборатория в София, а в момента се полагат усилия за увеличаването на нейния капацитет предвид очакваните през октомври пикови моменти на внос на плодове и зеленчуци. Според директора на БАБХ на ден ще трябва да се обработват по около 80 проби.