Проф. Христо Даскалов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщи на брифинг зам.-министърът на земеделието Крум Неделков. 

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Той обясни, че в абсолютно нарушение на изборното законодателство, във вторник - 4 октомври, Даскалов се е върнал на работа преди Централната избирателна комисия да обяви поименно избраните за депутати в 48-то Народно събрание. 

“Със завръщането си на работа, Даскалов е предприел разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в агенцията. Също така сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие”, каза Неделков. 

За капак Даскалов заминал на служебна командировка в Италия на разноски БАБХ. 

За всичко това министърът на земеделието Явор Гечев не е бил уведомен. 

“Министерството на земеделието не толерира подобен род действия и поведение”, обяви Крум Неделков. 

Даскалов, който участва на изборите за 48-о Народно събрание като кандидат депутат, е нарушил чл. 161 от Изборния кодекс, който гласи: Кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите. 

Проф. Христо Даскалов бе назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ на 31 декември 2021 г.

Пред Mediapool проф. Христо Даскалов посочи, че действително във вторник се е върнал на работа като шеф на Българската агенция за безопасност на храните, но не е уволнявал никого.

"Никого не съм уволнявал. Подписах заповеди, с които попречих частната фирма "Евролаб 2011" отново да върне лабораторията си на границата. Установих, че в мое отсъствие е подготвяна почвата за това от моя заместник, назначен от служебното правителство.", каза Даскалов пред Mediapool. 

Той потвърди, че действително се е върнал на работа преди ЦИК да обяви финалните резултати от изборите, но затова може да му се наложи административно нарушение, но не и уволнение.

Даскалов добави, че не е подписвал никакви анекси по изтекли договори.

На мястото на Дескалов, със заповед на служебния премиер, е назначен Христо Вълчанов.

До този момент Христо Вълчанов е изпълнявал длъжността заместник изпълнителен директор на БАБХ, а докато Даскалов бе в предизборна кампания, бе и и.д. изпълнителен директор на агенцията. 

В  периода от юли 2021 г. до януари 2022 г. той е бил изпълнителен директор на БАБХ. Дълги години е служител на териториални поделения в БАБХ като е заемал и висши управленски позиции. Завършил е „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора. Преминал е през различни допълнителни обучения, включително в Италия.