Дезинфекцията на границата, или обслужването на така наречения „Златен гьол“, също ще се извършва от органите на БАБХ. Това обаче ще се случи от догодина, когато изтече договорът на фирмата изпълнител.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

„Ако прекратим договора сега, ще се наложи държавата да се охарчи много, защото условията, при които е сключен, са изключително неизгодни за нея“, коментира за националното радио Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ. 

С една дума, до края на годината сегашният изпълнител, която е същата фирма, която доскоро отговаряше за лабораторните изследвания на граничния пункт с Турция, ще продължава да събира такси от „Златния гьол“.

От днес до събота д-р Даскалов ще придружава одитори на ЕК, които проверяват случая на ГКПП „Капитан Андреево“. През последните две години тези проверки от Европа са се извършвали онлайн. Показвали са се документи, пращали са се сканирани копия, от което няма как да се види действителната ситуация.

Към момента пробите все още се изпращат в София. На границата вече е обособено помещение за новата лаборатория, има проект за оборудването ѝ, обявена е обществена поръчка за закупуването му, набират се кадри за обучение.

Христо Даскалов: До 10% положителни проби за пестициди се регистрират, откакто се промениха условията за проверки на граничния пункт.

Сравнение между резултатите преди и сега показват фрапиращи разминавания. При изследвани около 11 000 проби за десет години едва 1,5-1,8% са положителните. От месец май досега при взети 800-900 проби 10% се оказват положителни. „Разликата е пет пъти“, изчислява директорът на Агенцията по храните.

Сметките показват, че за десетилетие страната ни е била ощетена с около 1 милиард лева. На въпроса кой трябва да понесе отговорност за това, Христо Даскалов отговори:

„Отговорността е размита в годините, защото сагата започва още през 2011 г. Тогава беше създадена БАБХ и в продължение на година е имало подготовка, за да може всички тези дейности да бъдат прехвърлени на частната лаборатория. Би трябвало прокуратурата да се занимава с това“, коментира шефът на БАБХ.