Разплитането на казуса с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево” продължава, откриват се притеснителни данни за качеството му в миналото и за липсата на изследвани пестициди. В същото време от днес, 6 юли, у нас започва мисията на SANTE - върховният контролен орган на Европейския съюз, съобщи в интервю за Свободна Европа зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, като уточни, че тук идват най-добрите инспектори, от които проверяваните обикновено „изстиват”.

Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

„Те са нещо като най-страшните инспектори, които ЕС може да ангажира в един одит. Тази съвместна мисия, която ние инициирахме, и която ще изпълним с тях, идва да покаже, че когато държавата иска да си възстанови контрола и държавността, няма абсолютно никаква причина да се притеснява от каквото и да е”, допълни Христанов.

Той сподели, че в момента се анализират огромни количества от данни, които вероятно ще бъдат обявени в неделя, но подчерта, че проверките продължават да показват смущаващи неща. Паралелно вървят още одити от различни контролни органи. „Откриваме драстични отклонения между това, което ние виждаме сега като официален орган, и това, което е отчитано, извършвано и докладвано в предходни периоди”, съобщи ресорният зам.-министър във връзка с лабораторния контрол на вносните плодове и зеленчуци през граничния пункт.

Иван Христанов: Има три пестицида, които не са били изследвани. Ние не намираме проби, в които те да са откривани. А в същото време от 20 май досега ние ги откриваме постоянно.

„Другото е калибрирането. Държавната лаборатория си калибрира уредите постоянно. Това е задължителна част от процедурата. А на "Капитан Андреево" установяваме едни огромни периоди, в които машините, с които е трябвало да бъдат извършвани тези проверки, не са били калибрирани. И съответно това създава предпоставки за отклонения.

Другото е, че "Евролаб 2011" получават проби на всеки 10 минути. Няколко пъти са им задавани въпросите, ние нямаме удовлетворителен отговор – как са успявали за толкова кратък интервал да разтоварят камиона, да изтеглят, да подготвят и да подадат проба. На базата на този интервал ние правим интерполиране за това колко проби са правили за денонощие. И там е поредната „бомба“ – те не са могли да правят толкова, разкри още Христанов.

Той отново изтъкна, че имено съмнителните дейности по границата са причината България да не е получила кредита на доверие, който е необходим, за да започне преговори за Шенген. По думите му още през 2012 г. там се самонастанява лаборатория и започва да функционира, а ГД „Гранична полиция“, агенция „Митници“ и БАБХ остават с широко затворени очи и никой не забелязва, че лабораторната дейност е в остро противоречие с наредбата, която определя стриктно дейностите, които могат да се извършват на границата.

Зам.-министърът коментира и т.нар. златен гьол:

 Проведена е странна процедура по избор, на принципа "явете се, представете ни как виждате нещата и това, което е разписано най-добре, ще спечели". Явяват се няколко компании, печели една фирма и документът, с който тя описва какво ще прави, е подписан от БАБХ и от представител на фирмата, но той не става част от договора.

Държавата няколко пъти се опитва да го прекрати като го спира с мотивите, че вече няма нужда от дезинфекция,но това автоматично удължава договора. Ако една компания печели на база ангажименти и те не са разписани в договора, то тогава изпълнителят е бил привилегирован.”

По думите му много активно политици и политически сили се дистанцират от казуса. Хората, които "активно и дори агресивно" отричат, че на граничния пункт "Капитан Андреево" е имало корупционна схема, най-вероятно са били "с двата крака вътре". Парите са текли към повече от една партия, потвърди Иван Христанов.