Склад за хранителни продукти във Велико Търново е запечатан от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след сигнали и проверки, че там се съхраняват и преопаковат стоки с изтекъл срок на годност.
 
 
Обектът стана скандално известен от репортажи на „Господари на ефира“, а преди ден журналистът Димитър Върбанов е бил изблъскан от помещението и пада върху бетонна площадка.
 
„Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Велико Търново, д-р Станимир Спасов храните са спрени от реализация и са поставени под възбрана. За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4500 лв.“, съобщиха от БАБХ.
 
Според информацията помещението след налагане на възбраните служители на ОДБХ Велико Търново извършват редовни проверки на обекта за спазването им.
 
По случая Агенцията по храните обяви, че осъжда насилието срещу представителите на медиите и припомни, че е правила масирани проверки във въпросния склад и помещение. 
 
„Инспекцията завърши с наказателни постановления, издадена беше и заповед за спирането на реализацията на продуктите поради изтекъл срок на годност и други нарушения.  По случая се води досъдебното производство от Районна прокуратура – Велико Търново. Всички намерени храни са веществени доказателства по него“, допълниха от контролния орган.
 
БАБХ припомни предисторията на инцидента с репортера. При проверката на инспекторите от  ОДБХ -  Велико Търново, и служителите на РУ – Велико Търново – МВР, на  12 юни 2018 г. в склад за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход  в града са открити храни с изтекъл или липсващ срок на годност, като за част от тях не бяха представени входящи документи. Тогава близо 7 тона хранителни продукти на стойност 22 500 лева са поставени под възбрана.
 
Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев те са насочени за унищожаване. За нарушението е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4000 лева.
 
Дни по-късно при още една съвместна проверка на инспекторите от ОДБХ и служителите на МВР на 22 юни и на 25 юни  в помещение в съседство на съществуващ склад за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход  във Велико Търново отново са намерени храни с изтекъл срок на годност и разопаковани продукти - близо 1,5 тона. В помещението е открито и работно оборудване. Установено е наличие на преопаковани на място продукти в хартиени пликове по 1 кг и 2 кг и течности, разфасовани в бутилки по 1 и 2 литра.