Причината за смъртта на глигана в Силистренско не е африканска чума. Това е показала проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след предприемане на спешни мерки за установяване на евентуалната причина за смъртта на животното.
 
 
Отчитайки факта, че трупът е намерен в близост до румънската граница, както и твърденията в медийни публикации, че най-вероятно се касае за заразна болест, усилията на агенцията бяха насочени към проверка, за да се отхвърли или потвърди съмнението за евентуална зараза от класическа или африканска чума по свинете. 
 
[news]
При извършените на място оглед и аутопсия служителите на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра не констатираха симптоми на заразно заболяване. 
 
Взетите и изпратени проби бяха изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В резултат на изследването категорично се доказа, че смъртта на прасето не е причинена от заразна болест.
 
След аутопсията и вземането на пробите превантивно трупът на прасето беше загробен, а мястото е обработено с дезинфектанти.