Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете на интернет страницата си, че към 07 март 2015 година са ваксинирани 12 326 броя овце против болестта "Син език".
 
От Агенцията посочват, че не се наблюдават промени в здравния статус на ваксинираните животни, както и, че „преживните животните понасят много добре приложената ваксина“.
 
Българска агенция по безопасност на храните организира ваксинация на говеда и овце с инактивирана ваксина, произведена от фирма "Мериал", Франция. Ваксината е срещу серотип 4 (BTVPUR ALSap 4), който е ЕДИНСТВЕНИЯТ серотип, доказан на територията на Република България при епизоотията на болестта през 2014 г., и потвърден от Референтната лаборатория за "Син език" на Европейската общността в Пърлбрайт, Великобритания.
 
Ваксината е инактивирана, не съдържа жив вирус и е напълно безвредна за животните! Не съдържа тиомерсал, с което отговаря на тенденцията в Европейското законодателство за преустановяване на употребата на тиомерсал във ваксините, започнало от ваксините за човек.
 
Ваксината BTVPUR ALSap с добавен серотип 2 е регистрирана по централизирана процедура от Европейската медицинска агенция. Регистрацията й е валидна едновременно за всички страни членки на ЕС. Лицензът е валиден и за България, като държава членка на ЕС.
 
Ваксината, която се прилага в България, е придружена от сертификат за имуногенност и безвредност № 22017789, издаден от производителя "Мериал", Франция. Сертификатът представлява гаранцията за безопасността и ефикасността на всяка произведена партида ваксина, при спазване на указанията в листовката за употреба при ваксиниране, съобщиха още от БАБХ. 
 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!