След като дойде зам.-министър Светлана Боянова, биоземеделците започнаха да си получават субсидиите навреме, като през 2011 и през 2012 година получиха средства преди всички останали земеделски производители, дори преди нова година.

Това каза на пресконференция във Велико Търново Албена Симеонова от Българска асоциация Биопродукти.

До голяма степен това се дължи и на упоритата работа на Българска асоциация Биопродукти, която след много срещи и дискусии с МЗХ и ДФЗ постигна добри резултати.

Според Симеонова растениевъдите и животновъдите, които се занимават с биопроизводство са малко. Основната причина е изключително недружелюбното отношение от страна на властите в лицето на МЗХ към нас през миналите години. Поради тази причина голяма част от нас фалираха, посочи Симеонова.

Новият програмен период за ОСП е много важен за биопроизводителите. За да оцелее българското село, трябва да се въведат тавани и зелени плащания, които да са обвързани с въвеждането на сеитбооборот. Трябва да се обърне внимание на малкия и дребния фермер.

Ако сега един земеделски производител получава 30 млн. лв, то представете си, ако те се разделят между 20 фермера – колко по-голяма заетост ще има в селата  и колко по-важен ще стане социалният компонент, каза Албена Симеонова.

Вижте повче от изказването на Албена Симеонова във ВИДЕОТО:



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!