Автомат за прясно мляко TFK-260 представи по време на международното селскостопанско изложение АГРА 2010 унгарската фирма Toth es Fiai. Предложението на фирмата идва в изключително подходящ момент за българските фермери – точно преди приемането на нередбата за директни продажби, коментираха животновъди пред Фермер.БГ, които проявиха изключителен интерес към продукта. Според тях продуктът е практичен и неговата мобилност позволява на производителя да избере къде да го постави – дали в самата ферма или на подходящо място в града, например.

Машината работи на принципа на вече познатите в страната кафе автомати. Фермерът може сам да зарежда резервоарите с мляко, след което клиентът, чрез поставяне на бутилка и монети в машината, може да си закупи желаното количество мляко.

Моделът, представен на АГРА 2010 беше с два 120-литрови резервоара за мляко. Предлагат се обаче и бункери с по-голям капацитет – 300 литра, 600 литра – в завидсимост от нуждите и производството на стопаните, обясниха представители на фирмата. Автоматът за мляко е изработен  от неръждаем термоизолиран корпус отвън и отвътре. Има възможност за автоматично изчистване на системата, както и регулярно разбъркване на млякото.

Автоматът за мляко е нов за българския пазар, но успешно работи в Румъния, Словакия, Чехия и разбира се, в Унгария. Фермерите в тези страни са доволни от него и сме сигурни, че българските животновъди също ще останат доволни и ще бъдат изключително улеснени при реализацията на част от продукцията си, особено след приемането на наредбта за директните продажби, коментираха пред Фермер.БГ представители на фирмата - производител.

Цената на автомата варира между 6000 и 7000 евро в зависимост от капацитета и големината на контейнерите за мляко, съобщиха производителите.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!