Валежите през последните седмици бяха крайно недостатъчни в Добруджа, разказаха пред Агри.БГ зърнопроизводители от региона, известен като житницата на България.

Експерт: Тежки години очакват земеделските стопани

„Притеснението сред колегите за пролетната сеитба е голямо. Влагата не е достатъчна”, обобщи земеделският производител Георги Катранджиев, който обработва 30 000 дка в добруджанската община Генерал Тошево.

Фермерът смята, че проблемът с царевицата тази пролет ще бъде много сериозен.

През есента на 2019 г. в Добричка област бяха реколтирани 877 00 дка. Очаква се през идващата кампания да бъдат заложени поне толкова площи.

Голяма част от царевицата ще бъде засята върху полета с междинни култури.

„В нашия район масово се прилага комбинация от житни и нежитни култури, тоест рапица и пшеница. Рапицата обаче прорасна и извлече влагата. Декември, когато започнахме да разораваме междинните култури при по-гъсти посеви с рапица почвата беше пресушена. През миналата година от април до октомври имахме землища с едва 8-9 литра дъжд на кв. метър”, сподели Катранджиев.  

На този етап пшеницата се развива добре. Падналите в началото на февруари дъждове оказаха много добро влияние, но януари и декември бяха много сухи. Топлата есен позволи на растенията да поникнат и да се развият равномерно.

„Високите температури обаче попречиха на пшеницата да изпадне в покой, културата продължи своята вегетация и вече някои пшеници прораснаха. Лошото е, че сега влязохме в период на засушаване и не знам как ще се отрази”, не крие притесненията си Георги Катранджиев.

Милен Вълчев обработва 15 000 дка във варненските общини Вълчи дол и Ветрино. Това е на границата с Добричка област. За съжаление картината и там е тежка.

„Изключително малко валежи имахме през зимата, а есента беше топла. Засяхме през август 1500 дка с рапица, която поникна едва през декември. Въпреки това благодарение на топлата зима тя се разви нормално. Да се надяваме, че до края на март ще завали”, допълва фермерът.

Основната грижа на Вълчев е как ще се сее слънчоглед и царевица?

Трябва да изчакаме дъжд, за да се овлажни почвата в дълбочина поне 20-25 см. Ще бъде изключително сложно тази пролет заради сушата.

„Поредна зима няма валежи в Добруджа. Надяваме се да паднат дъждове. Пшениците все още се държат, но за пролетниците влагата липсва. Сушата ще се отрази на пролетната кампания”, обобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.