Две вълни от рекордни температури през лятото на 2019 г. засилват негативните тенденции в Европа, що се касае производството на основни култури. В частност вече е понижена прогнозата за реколтата от ранни зърнени култури и е възможно понижаване на прогнозата за царевицата, информира propozitsiya.com, позовавайки се на Укринформ.

Агрометеорология: Горещо време и ускорено развитие на културите

Горещото време през това лято като цяло засилва негативните тенденции от есента на 2019 г., когато поради лошо време в Европа в частност намалява посевите със зимна рапица – засетите площи се оказаха най-малките за последното десетилетие. Освен това жегата намалява количеството на зърното от ранните култури. Еврокомисията вече понижи прогнозата си за реколтата от пшеница, ечемик и рапица.

Високите температури в момента също може да повлияят на реколтата от царевица, доколкото в повечето страни в ЕС тя е във фаза цъфтене. Екстремно високите температури понижават способността за опрашване, намаляват времето на цъфтеж и провокират понижаване на количеството на зърното. Възможно е и частично увреждане на кочаните. Поради това, макар анализатори да дават стабилна прогноза за реколтата от царевица, не е изключено към есента тя също да бъде понижена, казва експертът Николай Сирота.

Трябва да се отбележи, че ЕС е един от най-големите в света потребители на пшеница, царевица, рапица, рапично масло и други видове земеделска продукция.

Съкращаването на производството може не само да повлияе съществено на цените на световния пазар, но и да създаде благоприятни експортни перспективни, преди всичко за страните от Черноморския регион, където климатичните условия помагат за постигането на едни от най-високите реколти от зърнени култури през последните години.