Дъждът в Ямболско започна с началото на жътвата на ечемика и затрудни много от стопаните. Сушата доведе до пропадане на голям брой площи с пшеница в района, а тези, които оцеляха, започнаха да чернеят заради валежите.

Пшеницата почерня на места

В тази година на изпитания за зърнопроизводителите, какви добиви очакват фермерите на югоизток и колко е важна ролята на предшественика в зърненото стопанство?  Агри.БГ потърси експертното мнение на председателя на Съюза на зърнопроизводителите от Ямбол Стоян Александров. Той е и председател на кооперация в ямболското село Болярско, където очакванията за тази година са за ниски добиви.

Стоян Александров: "Не е много добре при нас положението заради сушата. Ечемикът се държеше малко по-добре отколкото пшеницата, но сега дъждовете бавят жътвата му. Всички разчитахме на тези пролетни валежи, но те закъсняха. Като цяло имаме добър ечемик, а площите с пшеница са от разорани до добри.

При мен вече идваха да обследват пшеничените посеви. От 60 % до 90 % имам пропаднали. Искаха да обявят единия ми блок за 100% пропаднал, но аз мисля, че е по-добре да си ожъна 50 - 100 кг/дка, отколкото да я окося."

Предшественикът също е много важен, особено в такава сушава година, убеден е зърнопроизводителят.

На какъв предшественик, какви пшеница и ечемик са се получили? Какви добиви очакват в Болярско? Цялото интервю със Стоян Александров можете да видите във ВИДЕОТО.