Видинското село Чупрене може да се гордее с единственото у нас, изцяло фокусирано в развъдна дейност, чистокръвно стадо черен Абърдийн Ангус. Към днешна дата то надхвърля 300 животни, но най-важни са майките, от тях тръгва всичко – те са вече над 150.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Преди да направят стъпки в говедовъдството, ферма Ребел полага огромни усилия, за да възвърне потенциала на района, в който създава стадото. Отнема им 7 години интензивна работа по почистване и поддръжка, за да приведат терените в годни и качествени пасища – работа, която не спира и до днес. 

„През 2018 г. вследствие на дълги сметки, преценки, планиране и разработване на идеята ние започнахме да преориентираме нашата дейност към животновъдство, като се фокусирахме върху собствено производство на фураж през лятото и инвестирахме в оборудване за стопанисването и управлението на стадото“, разказва Йоана Богдановска. 

И така, в края на 2018 г., заедно с първия сняг за сезона, са докарани първите 60 заплодени чистокръвни юници от Шотландия. Разбира се, породата е Черен шотландски Абърдийн ангъс. 

„Неслучайно нарицателното име на Ангуса е „бизнес породата” заради благоприятните качества, които носят позитиви за фермера и допринасят за сравнително лесното му отглеждане – издръжливост и много добро приспособяване към различни условия, скорозрелост, лесно отелване, благ и спокоен нрав, лесни за поддръжка чрез пашуване, безроги, високо качество на месото и вкусови характеристики, желани и търсени в целия свят“, изрежда младата животновъдка. 

Във фермата залагат изцяло на пасищно отглеждане, като за стопаните е важно животните не само да се адаптират добре, но и да преуспяват както при тях, така и във фермите на клиенти. Затова се спират точно на Ангус.

„Когато навлизахме, в средите се усети един силен недостиг на качествени животни, способни да дават стабилни резултати. Затова решихме да се насочим директно към Шотландия, мястото на произход на породата. Виждайки как работят нашите 60 нови майки, заедно с първото отелване през 2019 г., инвестирахме в още по-стриктно подбрани 30 броя юници с елитна кръв и потекло, както и нашите собствени развъдни бици – 5 на брой“, обяснява Йоана.

Целта им е да създадат нуклеотидно стадо от стабилна и работеща генетика, доказала своите качества поколения назад. Най-важният принцип, който прилагат относно генетиката, е безкомпромисно качество и чистота в породата както генотипно, така и фенотипно. Елитът на едно чистокръвно животно, освен в родословието и външния вид, е заложен в гените му и възможността за безупречна и интензивна работа сезон след сезон, поколение след поколение. 

„Накратко, в нашето развъдно стадо се съдържа световна генетика, с различни по вид характеристики и дадености, които ще се проявяват в поколенията. Това са така наречените EBVs (estimated breeding values), или прецизирани разплодни дадености, които са надежден и полезен инструмент за дефиниране на способностите на нашите животни. По този начин можем да помогнем на клиентите при избора им на най-подходящите за тяхното стадо бик или юница“, допълва красивата стопанка.

Незаменима част от бизнеса са и новите технологии, които внедряват поетапно – всичко, свързано с прецизно земеделие, инструменти за вземане на решения за стадото, внедряване на нови за България, но добре познати за света практики относно заплождането. Още един плюс е, че качеството на генетиката на стадото се контролира чрез шотландската и ирландската абърдинска асоциации, на които ферма Ребел е пълноправен член.