Имаме информация, че Европейската народна партия е решила да гласува против „позеленяването“ и против въвеждането на таван на плащанията за земеделие. Това съобщи във Велико Търново Албена Симеонова, член на УС на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Утре комисията по земеделие в ЕС ще гласува рамката на Общата селскостопанска политика и по информация на колегите ни от Международната федерация на биоземеделското движение (IFOAM), на която БАБ е пълноправен член исканията, които са отправени от биопроизводителите към Европейската комисия и към българските власти няма да бъдат изпълнени.

В тази връзка искам чрез медиите да се обърна към нашия евродепутат Мария Габриел: Г-жо Габриел, ние 92 хил. души – фермери ви следим как ще гласувате, каза Симеонова.

Биопроизводителите настояват за въвеждане на тавани в плащанията, позеленяване на плащанията - т.е въвеждане на задължителен сеитбооборот при  30% сеитбооборот получаваш 30%, ако няма сеитбооборот – губиш 30%. Настояваме и за това 50% от средствата в ОСП да бъдат за Програмата за развитие на селските райони, посочи още Албена Симеонова.

Забравихме традиционните български култури като ръж, ечемик, сорго. Да не споменаваме и българските традиционни браншове зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство, които са почти убити. В момента в България има индустриално земеделие, което се занимава предимо с отглеждане на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, каза биопроизводителката.

Според Симеонова именно биопроизводителите са хората, които съживяват българското село: ние сме хората, които живеем в селата и създаваме заетост там, ние сме тези, които произвеждаме вкусни и здравословни продукти и силно залагаме на социалния фактор, защото при нас работата е изключително ръчна. Ето защо тези, които вземат решение, трябва да се съобразяват и с нас, категорична е Албена Симеонова.

Гледайте ВИДЕО по темата:


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!