Бизнес форум „Фермата“ представи в Плевен възможностите за развитие на земеделския сектор и селските райони, както и предизвикателствата през биологичното земеделие. Експерти от държавната администрация и финансови специалисти запознаха участниците с различните възможности за финансиране на собствен бизнес, бяха разгледани актуални казуси и бяха представени тенденциите и перспективите в сектора през 2014 година. Производители споделиха виждането си за бъдещето на българското земеделие.

 

Един от участниците във форума беше Албена Симеонова зърнопроизводител и биопроизводител на грозде и вино. „Философията на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за хора като мен, които с удоволствие се занимават със земеделие, е, че парите по Програмата трябва да отиват в малките села, но не за оцеляването им, а за развитието на тези села. ПРСР трябва да работи за съхраняване на здравето на българския консуматор, тоест да се произвеждат здравословни продукти, както и за опазването на околната среда против негативните промени в климата“, заяви пред аудиторията Албена Симеонова.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Тя допълни, че е член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и създател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). То думите й през последните 10 години броят на биологичните производители в България се е увеличил значително и към момента членовете на БАБ са над 2 000 биопроизводители от всички региони на страната. „Смятам, че бъдещето на малкия производител, на фермерът, работещ в българското село, е в биологичното производство и то във всички традиционни за България браншове“, категорична е Симеонова.

 

Тя допълни, че в сектора на зърнопроизводството страната ни вече е успяла да докаже, че с коопериране фермерите по-лесно намират пазар. По думите й необходимо е българските земеделски производители да обединят усилията си и да достигнат до краен продукт, който да предлагат на пазара, а не да се изнася само суровина. Проблемът към момента, особено за биологичните производители, е свързан с недостатъчните количества продукция, която могат да предложат. „Затова е необходимо да бъде осъзната необходимостта от коопериране“, обобщи Симеонова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!