Нерегламентиран обект за търговия с храни, разположен на пътя между хасковските села Караманци и Минерални бани, беше затворен от инспектори към ОДБХ Хасково.

Млечни продукти по ориенталски рецепти представят на „Фудтех 2020“

Иззети и насочени за унищожаване са 10 кг краве и козе сирене, открити в обекта при проверката, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Незаконната търговия е била маскирана чрез стар микробус с изписан текст, който показва продажбата на храни. Срещу него пък е бил разположен изоставен павилион с хладилник, в който са били съхранявани иззетите млечни продукти. Търговецът е глобен по Закона за храните.

При регулярните проверки в търговските обекти и складове на територията на областта инспекторите са установили също склад за продажба на млечни продукти, без регистрация по Закона за храните и с редица нарушения в начина на съхранение на продуктите. Стоките са насочени за унищожаване, собственикът на обекта е глобен.

Проверяват производител на сирене менте

През изминалата седмица БАБХ констатира още нарушения, но този път на софийския пазар. Бяха взети общо 8 проби от млечни продукти за изследване за наличие на немлечни мазнини.

Първата проба отчете високо съдържание на немлечна мазнина в сирене, обявено като продукт от краве сирене и произведено от български бизнес оператор. 

В две от следващите проби също са установени много занижена масленост и високо водно съдържание. Лабораторно доказаните стойности не отговарят на заложените в технологичната документация за производство на продуктите, уточняват ветеринарните власти. Очакват се резултатите от останалите 5 проби.  

Заради биосигурността: Готвят по-солени глоби за стопаните

Акциите на агенцията в ски курортите през януари засякоха 40 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност, които бяха насочени за унищожаване. Общото количество на заловените и възбранени негодни храни е 675 кг.

При масираните проверки инспекторите най-често откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

 Семейство прави успешен фермерски бизнес в най-бедния регион на Европа

 Млад фермер пасе овцете с дрон

Да затвориш цикъла на обратно: Пътят от мандрата до кравите