През изминалата седмица средните температури бяха със стойности близки до климатичната норма и поддържаха в покой зимните посеви с пшеница, ечемик и рапица, констатира агрометеорологът от Националния институт по метеорология и хидрилогия (НИМХ) Драгомир Атанасов

4000 дка с есенници са унищожени от наводненията в община Стралджа

Равносметката след проливните дъждове, последвани от студ и поледици, е, че на места земеделските площи са се преовлажнили. В Ямбол, Сливен, Пазарджик, Кюстендил ниските температури са създали условия за образуване на ледена кора и нанасяне на повреди в различна степен по неукрепналите житни култури.

“През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. В началото ще има средни температури със стойности около и над биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури”, се казва в прогнозата на НИМХ 

До края на седмицата обаче, се очаква понижение на температурите и нормализиране на условията, които ще запазят покоя при пшеницата и ечемика, уверява агрометеорологът.

В следващите седем дни при зимните житни култури ще преобладават фенофазите братене и трети лист. При късните посеви, засети извън агротехническите срокове ще се наблюдава начало на листообразуване. 

Периодът е подходящ за подготовка в стопанствата на азотните торове нужни за подхранването на есенниците и трайните насаждения през февруари, преди започване на активната вегетация при културите.

В дните без превалявания, условията ще са подходящи за провеждане на зимните резитби и фитосанитарните дейности в лозовите и овощните масиви. При извършване на фитосанитарните резитби е необходимо инструментите да се дезинфекцират с формалин или спирт, а получените по-големи отрези от дебелите клони да се замазват с овощарска замазка, обръщат внимание експертите.