Компенсации за 4000 дка пропаднали площи с есенници са поискали земеделци от община Стралджа.

Ферми и земеделски земи са под вода

Стопаните са подари заявления в Областната дирекция “Земеделие” в Ямбол. Те са посочили, че посевите с есенници са били наводнени от поройните дъждове в района, който се изляха през миналата седмица, информира БТА, цитирайки директора на областната структура Стоян Кунев.

Комисия от експерти ще оцени нанесените щети, а по-късно ще определи и размера на компенсациите.
Тази есен в Ямболска област са засети около 689 000 декара с пшеница, 75 000 декара с ечемик и 179 000 декара със зимна маслодайна рапица. Засега посевите се развиват много добре, а падналите дъждове за благоприятни за по-нататъшното развитие на зърнените култури.

Преди дни от земеделското министерство съобщиха, чрез БНР, че подадените заявления за наводнени ниви от цялата страна са 45
Регистрираните земеделски производители, чиито площи са пострадали от проливните дъждове (включително от преливане на язовири, скъсани диги и други), могат да подадат заявление за обследване при настъпили неблагоприятни събития.

При настъпило неблагоприятно климатично събитие, в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, засети със земеделски култури. 

Заявленията се подават в Общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите. Обследванията на засегнатите площи се извършват от постоянно действащи експертни комисии, които са назначени със заповед на директорите на Областните дирекции „Земеделие“. След проведеното обследване комисиите издават констативни или обикновени протоколи в зависимост от степента на щетата”.
На електронните страници на всички Областни дирекции „Земеделие“ в страната има посочени телефони за контакт при допълнителни въпроси.