С наближаване на жътвата на зърнено-житните култури, земеделските производители трябва да започнат да оглеждат качеството на продукцията.

Агрономът съветва: Как да се справим с маната по лозята след дъждовете?

Твърдата (мазна) главня е нанасяла сериозни щети в миналото. В последно време разпространението й беше ограничено.

Въпреки това, стопаните трябва да имат предвид, че в последните 2 години развитието на болестта отново се наблюдава, алармира агрономът на Агри.БГ - Атанас Иванов. 

Тази зараза се причинява от патогените tilletia caries и tilletia levis.

Обезпокоително е, че до фенофаза изкласяване болните растения по нищо не се различават от останалите на нивата и това може да заблуди земеделците, че посевите им са здрави. 


Какви са първите признаци? 


Отначало цветовете на болното растение са по-тънки и тъмнозелени в сравнение със здравите. След наливане на зърното, те стават по-дебели, с широко отворени плеви. 

Първите симптоми стават ясно видими едва във фенофаза млечна зрялост и са разпознаваеми до жътва. 
Семенната обвивка се запазва и се разкъсва при прибиране на реколтата.

В класовете, вместо зърна се образуват сивокафяви спори, които при натиск се разпукват и излиза мазна маса с  миризма на развалена риба.

Това са спорите на патогена, които при жътва се разпрашават и полепват по здравите зърна. Една част от тях попада в почвата, от където впоследствие заразяват младите растения.


Как да се справим? 


Стопаните трябва да знаят, че е важно семената да бъдат с доказан произход и сертифицирани. Освен това преди сеитба семената трябва да бъдат обеззаразени.