Посевите във Великотърновска област са в добро състояние. Изключение правят само 15% от тях, засети по-късно, които са и малко по-назад в развитието си. Това коментира агрономът Иван Панайотов за Янтра днес.
 
 
„Налице е достатъчно влага и температурата на въздуха е благоприятна за доброто развитие на пшеницата и ечемика. Закаляването също е в отлично състояние, както и натрупването на захари в растенията, което ги прави устойчиви на резки промени в температурата“, допълни той.
 
Агрономът припомни, че родната селекция не отстъпва на чуждестранните сортове, а дори и превъзхожда западните по устойчивост на засушаване.
 
По думите му през изминалата година добивите от пшеница са били много добри – 650-700 кг/дка. В Свищовско с пшеница са засяти около 54 000 дка, по-малко от миналогодишната площ, а това се дължи на ниската изкупна цена. 
 
“Тези количества са достатъчни за осигуряване на зърнения баланс на Свищовския район”, обясни той.
 
Експертът не пропусна да спомене и зависимостта на зърнопроизводителите от климатичните условия.
 
„Ако има сух студ без сняг, ще има редуциране на реколтата, зависи от това на каква фаза от развитието си са. За късните посеви, които не са вкоренени и не са братили, ще има по-големи поражения. Спрямо състоянието на посевите в момента се очаква добивите да са добри“, заключи той.