Предлагаме законодателно изменение, което да стимулира земеделските производители да изграждат собствени водоизточници за напояване, заяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на bTV. 

Фермерите да използват собствени водоизточници за напояване?

Това ще стане чрез въвеждането на облекчен режим за административните процедури и разширяване използването на подземни и повърхностни води за напояване и други земеделски нужди.

По думите на агроминистъра инициативата на Земеделското министерство е провокирана след разговори с министъра на околната среда и водите, чието послание е земеделците сами подсигурят водата си за напояване предвид реалностите, пред които сме изправени.

"В отговор на неговото послание ние сме предложили законодателно изменение, което ще облекчи режима за фермерите, изграждащи собствени водоизточници за напояване", обясни земеделският министър

"До определен дебит на сондата режимът ще е уведомителен, а над него - с облекчен режим, но регистрационен", уточни Десислава Танева.

По-рано беше съобщено, че в документа се предлага увеличение на обема на водата за напояване, за която ще важи уведомителен вместо разрешителен режим. Регистрираните земеделски стопани ще имат право на безвъзмездно водовземане до 50 куб.м на денонощие за земеделски цели. Предвижда се и разширяване на обхвата на лицата, имащи право на това.

Това, че земеделци ползват питейна вода за напояване, трябва да спре, категорична бе Десислава Танева.

На въпрос дали контролът над толкова много сонди реално е възможен, тя отговори, че със сигурност службите, които и сега контролират този процес, ще могат да го правят и поясни, че и "сега има сонди, част от тях даже не са направени по законоустановения ред".