Новите цифрови инструменти, подходи и технологии могат да улеснят споделянето на натрупаното от европейските фермери знание и опит, да се учат един от друг как да внедрят иновации в своите стопанства, както и да се възползват от постигнатите резултати.
 
В 84 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации ви представяме ирландската иновативната платформа за данни VirtualVet.
 
В Ирландия са разработили цифров портал - VirtualVet, който фермерите могат да използват, за да въвеждат болестите и лечението, които се прилагат в техните животновъдни стопанства почти в реално време. Същевременно това улеснява спазването на разпоредбите на ЕС за безопасността и качеството на храните. Съоснователят на VirtualVet и управляващ директор Шиниъд Куили вярва, че данните за фермите са ценен продукт, както за земеделските производители, така и за индустрията.
 
Ето какво споделя тя за опита си в създаването, развитието на ирландския цифров портал VirtualVet.
 
- Защо е създаден VirtualVet?
- Израснала съм във ферма, а сега съм омъжена за фермер с млечно говедовъдно стопанство. Виждам разочарованията, които съществуват около докладването за здравето на животните и използването на антибиотици. С натрупания от мен опит в Технологичния институт в Waterford, който работи по проекти за разработване на софтуер, потърсих начин как технологиите могат да предложат решения в такъв тип стопанства. Защото е лесно да се цифровизират данните, но след това идва въпросът какво ще правите с тях? Цифровите данни от стопанствата следва да генерират ясна полза за земеделските производители, които предоставят информацията.
 
Нашият портал VirtualVet събира и визуализира данни за лечението на животни, като дава на фермерите ясна представа за точното използване на лекарствата. Това прави много по-лесно проследяването на техните здравни досиета. Те имат достъп до своите записи по всяко време, например при одити. От друга страна фермерите могат да се съветват с ветеринарния лекар на стопанството, който може по-лесно и бързо да анализира данните от записите, спестявайки им време. 
 
Същевременно животновъдите имат достъп до данните за тяхната област, като тази регионална информация за животните е обобщена и анонимна. Услугата, която предоставяме е безплатна за фермерите, с изричното им разрешение платен достъп до данните може да се предоставя за нуждите на хранително-вкусовата промишленост или съпътстващата здравеопазването на животните индустрия. Цифровизацията на данните позволява на преработвателите на млечни продукти, например, да получат по-добра представа за млякото, което получават за преработка. А тази видимост от своя страна помага за изграждането на доверие по цялата верига на доставки.
 
 
- Трудно ли приемат фермерите тази цифрова технология?
- Земеделските производители изглеждат много отворени към услугите, които им предлагаме. Опитваме се да премахнем всяка възможна бариера, която би ги затруднила да споделят информацията си с нас. Имаме мобилно приложение, но те също могат да се свържат с нас по всяко време, да оставят съобщение, гласова поща или да ни изпратят снимка. 
      
Фермерите са заети, така че оценяват тази гъвкавост. Виждаме, че те приемат възможността да контролират достъпа до техните данни и да допринесат за по-доброто следене на ветеринарните медикаменти. Като виждат техните данни и разговарят с техния ветеринарен лекар, животновъдите стават по-запознати с работещите и неработещи модели при грижата им за животните, например по отношение на ваксинациите.
 
- Какво предстои за VirtualVet?
- Искаме да продължим да въвличаме индустрията. Безопасността на храните и антимикробната резистентност са реални предизвикателства пред обществото, с които можем да се справим. Можем да покажем на промишлеността доказателства за данните на земеделските стопанства, които могат да им позволят да уверят търговците на дребно и потребителите, че храната им се произвежда по възможно най-високите стандарти. Използването на тези цифрови данни трябва да има смисъл по цялата агрохранителна верига - това е нашата цел.
 
 
84 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!