Байер Агро Арена се проведе в четири региона на България и събра стотици земеделци на тестови полета с препарати за растителна защита. Фермери от всички краища на страната имаха възможност да се уверят в действието на иновативните препарати на фирма Байер Кропсайанс и да обменят полезен опит с експертите на компанията как правилно и навременно да третират културите.
 
Финалът на тазгодишните полеви демонстрации на Байер Кропсайанс бе в землището на село Софрониево, Врачанско. Байер Кропсайанс представи продуктите си лидери на пазара за растителна защита на пшеница.


 
Марин Маринов, земеделски производител в землищата на село Подем и село Комарево, сподели пред екип на Фермер.БГ от кои продукти е доволен в своето стопанство: „Тази година в пшеницата използвахме като първо пръскане Фалкон, като второ пръскане Сфера Макс, като направихме и трето пръскане пак със Сфера Макс. Сферата я използваме за втора година, миналата година се уверихме, че е много добър препарат. Има изключителен контрол върху болестите. Също така има зелен ефект върху пшеницата, който е доста важен. Употребата миналата година на Сфера Макс значително увеличи добивите.“
 
Марин Маринов сподели, че е изключително доволен от Секатор в пшеницата в комбинация с Фалкон. Вече 7-ма година под ред използва тази комбинация в своето стопанство и е уверен, че тя е работеща и дава перфектни резултати.
 
За приложението на продуктите за защита на пшеница разказва и Ивелин Тончев от екипа на Байер Кропсайанс: „Тук се намираме на нашето ежегодно Байер агро арена демо поле и сме пред парцелките с пшеница, където тази година демонстрирахме различни варианти за справяне с плевелите и болестите като това, на което наблегнахме, са новите комбинации на Секатор с Буктрил, за да решаваме много по-категорично проблема с изключително тежкото заплевяване от мак тази година, а конкретно тук на това място имаме и магарешки бодил. Другото голямо предимство на тази комбинация е, че тя може да бъде използвана в ситуация, когато имаме ранно заплевяване с ефемери, през последните години това е много сериозен проблем в житните култури и ефемерите са тези, които първи започват да черпят от торовете, които са внасяни и не позволяват на пшеницата добре да се развие в началото ето защо се налага и борба и с тях“, посочи Ивелин Тончев, мениджър Техническо развитие на Байер Кропсайанс.
[news]

Това, което силно заинтересува фермерите е новия ни фунгицид от стандартния клас за първо и евентуално второ третиране, това е Солигор. За първи път тази година пуснахме Солигор на пазара и той беше приет изключително добре и се представи в същото време съгласно нашите очаквания и очакванията на фермерите в тази не лека година по отношение на Септория. От там нататък сме показали варианти с нашите по премиални продукти във вторите третирания по времето на флагов лист и начало на изкласяване - това са Сфера Макс, Зантара, Прозаро“, допълни Тончев.
 
Експертът доуточни, че надграждането от страна на премиалните фунгициди идва основно в три направления. На първо място е комплексният характер на тези продукти. На второ място е по-дългото последващо действие в сравнение със стандартните фунгициди на пазара. И на трето, но не на последно място разбира се, това е допълнителната добавена стойност, която Сфера Макс, Зантара и Прозаро дават Това се изразява в допълнителен физиологичен антистрес ефект, който се проявява с по-интензивен зелен цвят на растенията и дава пряко отражение върху изхранването на класа и оттам увеличаване на добива.
 
„Това, което направи много сериозно впечатление на земеделските производители в цялата страна беше ранно вегетационото приложение на продукта Аденго, който имаше навсякъде много категорично действие. Защото продукта Аденго комбинира, когато е приложен ранно вегетационно, предимствата на вегетационните продукти и на почвените хербициди. Аденго навсякъде показа абсолютно чисти полета, където е ранно вегетационно приложен плюс изключителна селективност към културата царевица.“, каза Жечо Мурзов, мениджър продажби Байер Кропсайанс.
 
Друг опит, който направи силно впечатление в царевица, беше комбинацията от Екип с Лаудис гранулирана формулация. Тази комбинация дава възможност на земеделците да влязат в една по-късна фаза от развитието на царевицата безопасно, като контролират перфектно заплевеляване с коренищен балур и трудните широколистни плевели като Лобода, Бутрак, Паламида, Самосевка технологичен слънчоглед.
 
„Като цяло земеделците проявиха сериозен интерес към парцелите, на които имаше царевица. Защо? Защото царевицата е бих казал най-професионалната култура понеже при нея, ако направим нещата както трябва може да ни изстреля много нагоре и много да спечелим, ако пък не ги правим както трябва може да загубим също така много. Ето защо за мен лично и за фирмата е изключително важно земеделците да знаят за всяка една ситуация какво могат да използват и какво могат да очакват, за да бъдат успешни. Защо? Защото ние искаме да се гледа повече царевица в България понеже имаме наистина най-богатия набор от решения“, посочи Жечо Мурзов.
 
Пред камерата на Фермер.БГ домакинът на полетата в село Софрониево Васил Онцов сподели впечатленията си за продуктите на Байер Кропсайанс: „Основно работя с почти всичко на Байер, като започнете от фунгициди, инсектициди не, но хербицидите и също хербицидите за царевица. Отгоре полето виждате е третирано с Аденго. Между другото както на времето с навлизането на Мерлин започнах първи в България, така и миналата година съм първият, който започна с Аденго. Тази година имам 6000 декара с Аденго, миналата година имах около 5000 с Аденго. Миналата година беше невероятно сполучлива, защото имаше прекалено много дъждове, но както виждате тази година при нас доста се засуши.Резултатите обаче са на много добро ниво и колегите също останаха доволни, от това което видяха, защото резултатите наистина са положителни и невероятни.“
 
На Байер Агро Арена бяха представени и новите хибриди рапица. Ралица Янакиева, Мениджър на Байер Кропсайанс за България: „Аз бих искала съвсем на кратко да споделя впечатленията от новостите в рапицата. Горди сме от факта, че компанията тръгна в една посока за пълна и издържана технология. Освен към досега познатата растителна защита, вече добавихме и семена, след закупуването на един много голям и значим селекционер на семена рапица. Това е причината, поради която тази година стартираме и с клиър филд хибрид - Елмер.
 
Есента на 2015 той вече ще бъде предлаган на българските производители и съм сигурна, че много бързо ще извоюва едно от челните места в техните производства.“ Ключово място заема хибридът Брентано, който показа завидни резултати в североизточна България. Начело с този хибрид застават Багира, Мерано, новите продукти - Джъмпер и Пънчер. Хибридната рапица на Байер Кропсайанс показва добре развити растения, с изключително добри силни шушулки.
 
Ралица Янакиева допълни: „Успяхме да получим регистрация на нов фунгицид в рапица. Това беше новината за нашите партньори, става въпрос за Тилмор. Това е фунгицид за рапица на база на протиоконазол. Протиоконазолът няма нужда от реклама, всички познават вече Прозаро, който със сигурност се използва от няколко години и стана хит в условията на нашата страна, но Тилмор със сигурност ще продължи традицията извоювана от Прозаро и тепърва ще правим неговите опитни постановки, но вече се продава и съвсем официално в България.“ 
 
По време на последното събитие на Байер Агро Арена 2015 мениджърът на компанията за България Ралица Янакиева изрази своето удовлетворение, че поредните демонстрации на опитни полета с продукти за растителна защита, имат все по-голям успех в България и събират все повече и повече доволни земеделски производители на едно място.
 
„Иновациите са наш съпътстващ приятел, защото бих казала 150 години история неминуемо нямаше да е факт, ако иновациите не присъстваха всеки ден в ежедневието на фирма Байер. Но всъщност каква беше концепцията за Байер Агро Арена - изходихме от това, че условията са изключително предизвикателни за българските производители и много пъти идват при нас с въпроси – Какво щеше да се случи ако вместо в дадения момент бях приложил продукта по-късно или наблюдавах друг проблем, който вие не споменахте по време на презентацията. Това провокира екипа ни ние да направим изпитване в реална обстановка. В реални условия могат да се видят предимствата на продуктите на фирма Байер и всъщност това беше и нашата идея“, каза в заключение Ралица Янакиева.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!